Linoleum vloerbedekking is terug van weggeweest. Linoleum is zelfs weer hip en trendy. Het product is de laatste jaren dan ook sterk veranderd. Linoleum ziet er moderner uit en is verkrijgbaar in een waaier van kleuren en motieven.

De kwaliteiten van linoleum vloerbedekking

Linoleum is een natuurproduct. Het is samengesteld uit lijnzaadolie, kurk of houtmeel, kalksteen, hars en jute. Linoleum is voor 97% natuurlijk en daardoor voor 72% herbruikbaar en voor 43% recyclebaar. Kortom, het is een van de meest duurzame vloerbekledingen.

Linoleum is een slijtvaste vloerbekleding. Het heeft een lange levensduur en is uitermate geschikt voor plaatsen die intensief worden gebruikt. Linoleum is bestand tegen (langdurige) belasting van zware meubelen of stoelen. Precies daarom kiezen scholen, ziekenhuizen of andere publieke ruimtes vaak voor een linoleum vloerbekleding.

Linoleum: what’s in a name?

Linoleum en Marmoleum zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt: linoleum is de naam van het product terwijl Marmoleum een merknaam is.

Vaak wordt linoleum ook verward met een vinylvloer (of pvc-vloer). Een vinylvloer is een synthetisch materiaal (gemaakt van het kunststof polyvinylchloride) terwijl linoleum puur natuur is. Je Tintto-interieurspecialist toont je graag het verschil.

Linoleum plaatsen

Door zijn natuurlijke eigenschappen is de onderkant van linoleum niet bestand tegen water. Plaats je linoleum in een vochtige ruimte, zorg er dan voor dat er geen water onder of in de vloer kan komen. Een droge chape en een grondige controle van de in de vloer ingewerkte leidingen zijn dus aangewezen. Een correcte afwerking van de naden en een goede aansluiting van de plinten op de linoleumvloer zijn eveneens essentieel.

Linoleum is verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen, kleuren en dessins. Ben je op zoek naar een vloerbekleding die jouw creativiteit alle ruimte geeft? Dan is linoleum zeker een interessante keuze: het is beschikbaar in een bijna onuitputtelijk kleurenpalet en leent zich ideaal voor designvloeren.

Wist je trouwens dat linoleum nu ook verkrijgbaar is in een click-variant? Dat vergemakkelijkt nog de plaatsing en geeft je nog meer carte blanche om een eigen origineel ontwerp te maken.

Onderhoud van een linoleumvloer

Linoleum is eenvoudig te onderhouden. Voor dagelijks onderhoud volstaat het om de vloer te stofzuigen. Af en toe dweilen met een lichtvochtige doek zodat de vloer meteen droogt, is bovendien voldoende om de linoleum jarenlang in topconditie te houden.

Onderhoudstip: Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de lijnolie verwijderen of zepen (o.a. bruine zeep) die de vloerbekleding vettig maken. Gebruik liever schoonmaakmiddelen die specifiek voor linoleum in overeenkomst met de fabrikant ontwikkeld zijn.

De vele voordelen van linoleum

Waarom kiezen voor linoleum? De kwaliteiten op een rijtje.

• Antistatisch: zeer eenvoudig stofvrij te houden en dus ideaal voor mensen met astma en allergieën.
• Milieuvriendelijk door zijn samenstelling uit louter natuurlijke ingrediënten.
• Anti-bacteriologisch: micro-organismen kunnen er zich niet op ontwikkelen.
• Combineerbaar met vloerverwarming.
• Duurzaam en slijtvast: linoleum heeft een lange levensduur.
• Voelt warm aan en neemt makkelijk de omgevingstemperatuur aan.
• Vuilafstotend en makkelijk in onderhoud.
• Trillingsdempend.
• Geluiddempend: sommige linoleumsoorten reduceren geluid met 14 decibel.
• Prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed.
• Brandveilig: linoleum is moeilijk ontvlambaar. Zelfs een sigaret uitdoven brengt weinig schade aan.

Enkele aandachtspunten

• Let op in vochtige plaatsen.
• Laat de vloer plaatsen door een vakman (tenzij je het kliksysteem gebruikt).
• Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de bovenlaag beschadigen.

Vraag advies aan je Tintto-specialist

Wil je meer informatie over linoleum vloerbekleding? Of ben je op zoek naar inspiratie?

De Tintto-interieurspecialist in je buurt helpt je graag verder!